10 faktów i mitów na temat drobiu
Drób to obowiązkowy element w menu sportowców oraz osób dbających o wagę. Przez lata wokół mięsa z kurczaka narosło wiele przesądów. Zobacz, w których z nich można odnaleźć ziarenko prawdy.
Antybiotyki – MIT
Każde zastosowanie antybiotyków na fermach kur musi zostać zalecone przez weterynarza. W przypadku ewentualnej choroby, od podania leku do czasu uboju musi minąć czas pozwalający na wydalenie medykamentu z organizmu zwierząt.
Hormon wzrostu – MIT
W Polsce podawanie kurom hormonu wzrostu jest zakazane. Za szybkie przybieranie oraz odpowiednią masę drobiu odpowiadają starannie wyselekcjonowane rasy kurczaków hodowlanych.
Wysoka zawartość białka – FAKT
Drób jest cennym źródłem białka odzwierzęcego, które jest bogate w komplet aminokwasów. Ponadto mięso z kurczaka zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witaminy z grupy B, A, C, E, PP oraz żelazo i cynk, które są łatwo przyswajane przez organizm.
Niska zawartość tłuszczu – FAKT
W 100g piersi kurczaka bez skóry znajduje się zaledwie 1,5g tłuszczu. To bardzo mało w porównaniu z innymi rodzajami mięsa.
Lekkostrawność – FAKT
Mięso z kurczaka to pokarm delikatny i wysokoenergetyczny. Właśnie dlatego polecane jest sportowcom, dzieciom, osobom starszym, a nawet kobietom w ciąży. To dobry wybór dla wszystkich, którzy prowadzą zdrowy styl życia.
Gorsze mięso z marketów – MIT
Pakowany drób dostępny w marketach to lepszy wybór niż zakup mięsa w małym sklepie rzeźniczym. Dlaczego? Mięso w paczkach ma określoną datę ważności. Musi również spełniać szereg wymogów dotyczących jakości, takich jak m.in. kontrola weterynaryjna czy pakowanie w odpowiednich warunkach.
GMO w paszach – FAKT
Pasza dla drobiu, tak samo jak hodowane w Polsce rośliny, zawiera składniki modyfikowane genetycznie. Nie oznacza to jednak, że przechodzą one do drobiu. Wnikliwe badania naukowców udowodniły, że pasze GMO nie mają wpływu na DNA i RNA zwierząt.
Koszmarne warunki chowu – MIT
Każdy kurczak hodowany na fermie musi mieć zapewnione odpowiednie warunki, takie jak m.in. metraż. Hodowcom zależy na dobrostanie drobiu – zadowolone kurczaki szybciej rosną i mniej chorują.
Lepsza jakość mięsa kur z wolnego wybiegu – MIT
Kury z wolnego wybiegu jedzą, co chcą. Często są to rzeczy, które są zwyczajnie nieodpowiednie dla zwierząt. Dla porównania jakość i skład paszy kurczaków hodowanych na fermach jest stale kontrolowana.
Pakowane mięso jest bardziej bezpieczne – FAKT
Opakowanie zabezpiecza drób przed wpływem szkodliwych czynników zewnętrznych. Wydłuża także jego trwałość.
Więcej rzetelnych informacji o mięsie z kurczaka znajdziesz na stronie www.dobrydrob.pl