Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Część osób powyżej wieku średniego pamięta rodzaj tortury, jaką im aplikowano w dzieciństwie, którą było spożywanie tranu, czyli oleju pozyskiwanego ze świeżej wątroby dorsza. Smak był co prawda obrzydliwy, ale właściwości leczniczych trudno mu jest do tej pory odmówić. Tran zawiera bowiem oprócz kwasów nienasyconych również niezbędne dla organizmu witaminy – A i D.

I ile przyjemniejsze było spożywanie witaminy C nawet w tabletkach. Z witaminą C kojarzono wtedy głównie cytrynę, choć niekoniecznie zauważano inne rośliny, które zawierają tę witaminę w nie mniejszym stopniu, choćby cebulę lub pietruszkę.

Rodzaje witamin

Witaminy można podzielić kierując się różnymi kryteriami. Większość z nich organizm pozyskuje wraz z pożywieniem, niewielka część tworzy się w organizmie, między innymi pod wpływem światła słonecznego (witamina D). Część witamin tworzy się w przewodzie pokarmowym (witamina K lub część z grupy B).

Również witaminy rozpuszczają się w różnych środowiskach – część w wodzie, część w tłuszczach. Część witamin jest zaliczana do kwasów, część do alkoholi, część do pochodnych kwasów (m.in. witamina PP).

W wodzie rozpuszcza się witamina C i kompleks witamin B (od B1 do B12). W tłuszczach rozpuszczają się witaminy – A, D, E i K.

Ważny jest odpowiedni dobór witamin

Każdy składnik decydujący o normalnym funkcjonowaniu organizmu powinien być dostarczany w odpowiednich proporcjach. Dotyczy to również witamin. Każdy z rodzajów witamin pełni jednocześnie inną rolę.

Odpowiednie dawkowanie witaminy A jest szczególnie ważne w okresie dziecięcego i młodzieńczego rozwoju człowieka, bowiem umożliwia prawidłowy wzrost. Wpływa też pozytywnie na kości, zęby i skórę.

Nieprzypadkowo kilka wieków temu jeden ze znanych żeglarzy przymusił swoich marynarzy do spożywania kiszonej kapusty, znacznie ograniczając wśród nich falę szkorbutu, dzięki zawartej w kapuście witaminie C. Ponadto witamina C przyspiesza gojenie ran i dodaje energii.

Natomiast witaminy z grupy B mają między innymi pozytywny wpływ na prawidłową przemianę materii, regulują wzrost sylwetki u dzieci i również dodają pozytywnej energii.

Niezwykle istotna jest dbałość o odpowiednie dostarczanie organizmowi witaminy D, wpływającej korzystnie na pracę serca. Dużą jej ilość znajdziemy w nabiale, rybach oraz wspomnianym tranie. Komórki przed degradacją chroni witamina E, również w dużej mierze może zapobiec twardnieniu tętnic, eliminując złogi.

W gojeniu ran może pomóc skuteczna dawka witaminy E, ta witamina sprzyja również redukcji masy ciała i poprawieniu wydolności serca. Witamina K przede wszystkim sprzyja dobremu krzepnięciu krwi, zaś P może pomóc w prawidłowym krążeniu i obniżeniu cholesterolu, ponadto działa rozkurczowo.

Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
Share.

Comments are closed.