Gotowanie w szybkowarze – szybko i zdrowo

Najlepsze niusy w Sieci

Gotowanie w szybkowarze – szybko i zdrowo

szybkowar

Bez wątpienia współcześnie czas jest naprawdę na wagę złota. Ciągle szukamy sposobów na to by codzienne czynności mogły być wykonywane szybciej, w czym zdecydowanie pomagają nam kolejne wynalazki technologiczne. Jednym z nich jest chociażby szybkowar, który wbrew pozorom został wynaleziony już w XVII wieku. W różnych okresach historii był on mniej lub bardziej popularny, jednak obecnie znów staje się niezbędnym elementem wyposażenia kuchni. Czy jednak gotowanie w szybkowarze jest rzeczywiście zdrowe?

Bez wątpienia współcześnie czas jest naprawdę na wagę złota. Ciągle szukamy sposobów na to by codzienne czynności mogły być wykonywane szybciej, w czym zdecydowanie pomagają nam kolejne wynalazki technologiczne. Jednym z nich jest chociażby szybkowar, który wbrew pozorom został wynaleziony już w XVII wieku. W różnych okresach historii był on mniej lub bardziej popularny, jednak obecnie znów staje się niezbędnym elementem wyposażenia kuchni. Czy jednak gotowanie w szybkowarze jest rzeczywiście zdrowe?

Wiele osób mogłoby przypuszczać, że skoro czas przyrządzania potraw w szybkowarze jest znacznie krótszy niż w przypadku metod tradycyjnych, odbywa się to kosztem wartości odżywczych zawartych w posiłku. Jest to jednak błędne myślenie, ponieważ gotowanie przy pomocy szybkowaru powoduje, że w takim posiłku dostarczamy naszemu organizmowi zdecydowanie więcej witamin. Dzięki powstającemu w naczyniu nadciśnieniu, czas obróbki termicznej jest znacznie krótszy, a dostęp tlenu zostaje znacząco ograniczony, przez co w jedzeniu zachowanych zostaje znacznie więcej wartości odżywczych.

Może się to wydawać nieprawdopodobne, ale gotowanie w szybkowarze jest rzeczywiście zdrowsze. Doskonałym przykładem może być w tym przypadku chociażby szpinak, który słynie z zawartości wielu cennych dla naszego organizmu składników odżywczych. Przeprowadzone badania wykazały bowiem, że w efekcie tradycyjnego gotowania, w warzywie tym pozostaje jedynie 35% witamin. Kiedy jednak szpinak przyrządzimy w szybkowarze otrzymamy aż 65% witamin.

Bez wątpienia taki wynik musi robić wrażenie nawet na osobach, które do szybkowarów mają negatywne podejście. Warto wypróbować tę metodę przyrządzania potraw, jeśli zależy nam nie tylko na czasie, ale również na jakości posiłków, które serwujemy w naszych domach. Oprócz właściwości zdrowotnych, trzeba też wiedzieć, że potrawy z szybkowarów mają dużo intensywniejszy smak od tych tradycyjnych, ponieważ ze szczelnie zamkniętego garnka ich aromat po prostu nie może uciec, przez co możemy delektować się naprawdę pysznym jedzeniem.

Artykuł został przygotowany przez sklep internetowy ostry-sklep.pl oferujący duży wybór szybkowarów, akcesoriów kuchennych i nie tylko.