Dieta skoczka narciarskiego w pigułce
Skoki narciarskie są dyscypliną sportową, która w całej Europie ma wielu kibiców i fanów. Zainteresowanie mediów w trakcie zawodów i turniejów jest ogromne. Zawodnicy z poszczególnych reprezentacji poddani są dużej presji społecznej. Oczekiwania ze strony trenerów i kibiców są duże. Rozgrywany corocznie Puchar Świata w skokach narciarskich jest dla zawodników imprezą priorytetową, a sukces tam odniesiony odnotowany jest w historii skoków.
Puchar Świata w skokach narciarskich rozgrywany jest od 1979 roku. Pomysł, aby w cyklu konkursów wyniki zaliczane były do wspólnej klasyfikacji został przejęty z narciarstwa alpejskiego. Puchar Świata w skokach narciarskich wymaga od skoczków wielopłaszczyznowego przygotowania. Obok przygotowania sprawnościowego i kondycyjnego istotna jest dyspozycja, silna psychika oraz prawidłowe odżywianie.
Dieta skoczka narciarskiego
Dieta skoczka narciarskiego jest indywidualnie dopracowana dla danego zawodnika i musi być zgodna z periodyzacją treningów. Dietetyk sportowy opracowuje program żywieniowy przy uwzględnieniu planu treningowego przygotowanego przez trenera. Na indywidualną dietę wpływ mają: rodzaj dyscypliny sportowej, płeć zawodnika, jego budowa ciała, osobnicze zróżnicowanie metaboliczne, potrzeby energetyczne oraz upodobania kulinarne. Reżim i dyscyplina treningowa oraz ograniczenia dietetyczne nie mogą doprowadzać do zachwiania równowagi organizmu, nie może odbić się na zdrowiu sportowca.
Podstawowym zadaniem diety skoczka narciarskiego jest zabezpieczenie energetyczne w postaci odpowiednich racji żywieniowych wynikających z rodzaju wysiłku fizycznego. Masa ciała skoczka narciarskiego musi być utrzymana przy wysokiej intensywności wysiłku. W związku z czym wydatek energetyczny musi być zrównoważony przez stosowanie diety o odpowiedniej wartości energetycznej.
Głównym źródłem energii dla zawodników są węglowodany, następnie tłuszcze i w mniejszym procencie białka. Im większa jest intensywność wysiłku sportowca tym większe jego zapotrzebowanie na węglowodany .
Dietetycy planują spożywanie węglowodanów na cały dzień zawodnika. Ich największe ilości przewidywane są w godzinach dopołudniowych, mniejsze w godzinach wieczornych. Chociaż są wprowadzone także systemy żywieniowe, gdzie największa podaż na węglowodany wskazana jest na wieczór.
Polecane są posiłki lekkostrawne o niskim i umiarkowanym IG, powinny być urozmaicone i kaloryczne.
W diecie należy pamiętać o witaminach, związkach mineralnych – makro i mikroelementach, błonniku i wodzie. U sportowców trzeba zwrócić szczególną uwagę na odpowiednie spożycie witaminy D, żelaza, wapnia i cynku. Nie jest natomiast zalecana suplementacja sztucznymi preparatami mineralno-witaminowymi.
Podsumowanie
Prawidłowe odżywianie sportowca ma na celu zapewnienie indywidualnego zapotrzebowania energetycznego, osiągnięcie idealnej masy ciała potrzebnej do uprawiania danej dyscypliny sportowej, utrzymanie prawidłowego nawodnienia organizmu i wystarczającej ilości związków mineralnych i witamin.