Czy otwarcie włoskiej restauracji nadal jest opłacalne?

Najlepsze niusy w Sieci

Czy otwarcie włoskiej restauracji nadal jest opłacalne?

restauracja

Jeszcze do niedawna, kiedy w naszym kraju przemysł gastronomiczny dopiero raczkował, otwarcie niemalże każdej restauracji oferującej dania spoza naszego kręgu kulturowego było wręcz skazane na sukces. Właściciel mógł liczyć na duże, stale poszerzające się grono klientów, niemalże nieprzerwany rozwój oraz rozgłos w lokalnych mediach.

Czasy te odeszły jednakże w niepamięć, jako że każdym wręcz mieście znaleźć możemy co najmniej kilka lokali oferujących kuchnię włoską, grecką, chińską, czy czeską. Obecnie o sukcesie nie decyduje tylko i wyłącznie dobry pomysł – potrzebne jest zaangażowanie, kreatywność i odrobina szczęścia!

Własny biznes

Mimo powyższych spostrzeżeń nie można nie odnotować, że gro młodych ludzi pragnących rozpocząć własny biznes decyduje się właśnie na gastronomię, a przede wszystkim – na lokal oferujący dania włoskie. Wybór nie jest przypadkowy, gdyż nawet bez zakontraktowanego kucharza rodem ze słonecznej Italii restauracja taka może szybko zdobyć zainteresowanie mieszkańców i turystów, głównie z uwagi na uwielbianą przez rodaków pizzę, szeroki wybór makaronów lub też aromatyczne i przepyszne desery. Co bardziej kreatywni stawiają jednakże na innowacyjne podejście do tematu. Jak mówi nam właściciel włoskiej restauracji Per Tutti z Krakowa; Biznesmeni z branży gastronomicznej nie obawiają się odbyć półrocznego kursu we Włoszech, aby na własnej skórze przekonać się jak powinna smakować i wyglądać potrawa przyrządzona przez prawdziwego mistrza w swoim fachu. Następnie starają się oni mniej lub bardziej skutecznie przenieść zdobyte doświadczenia na rodzimy grunt. Osoby dysponujące większym zapasem gotówki podpisują umowę o pracę z rodowitym Włochem, który to przyrządza znajdujące się w karcie dania wedle własnych, przekazywanych w jego rejonie z pokolenia na pokolenie receptur.

Inwestycja w restaurację

Czy inwestycja we włoską restaurację jest jednak opłacalna? Okazuje się, że jak najbardziej! Musimy jednak poza wyśmienitą kuchnią zadbać także o niepowtarzalny klimat panujący w jej wnętrzu oraz o muzykę, która przywiedzie na myśl słoneczne dni spędzane w Rzymie, Florencji, czy Mediolanie. Nie wystarczy bowiem wyposażyć lokal w nietypowe, stylizowane stoliki, konieczne jest stworzenie wystroju, dzięki któremu nasza restauracja będzie wyglądać, jakby została bezpośrednio przeniesiona z jednego z włoskich zaułków. To właśnie takie obiekty gastronomiczne robią wśród Polaków największą furorę i to one cieszą się pełnym obłożeniem zarówno w sezonie letnim jak i po jego zakończeniu. Możemy o nich także przeczytać gro pozytywnych recenzji na portalach poświęconych lokalnej kuchni, co świadczyć może, że klienci są prawdziwie zachwyceni nie tylko serwowanymi w nich daniami, ale także panującą w omawianych lokalach atmosferą. Uzyskanie idealnej harmonii pomiędzy nadmienionymi aspektami nie jest zadaniem łatwym, jednakże jeżeli nam się to uda, możemy być pewni, że pracy nigdy nam nie zabraknie, a nasza miłość do włoskiej kuchni po upływie kilku miesięcy lub maksymalnie lat stanie się dobrze prosperującym biznesem i głównym źródłem utrzymania. Warto zaryzykować i wsłuchać się w głos serca! Gastronomia to bowiem nisza z ogromnym potencjałem!